16 Δεκ 2015

Έκανε ζέστη εκείνη τη νύχτα στο Μιλάνο

Λίγες μέρες πριν από κείνη τη ζεστή νύχτα στο Μιλάνο, στις 12 Δεκέμβρη του 1969 συγκεκριμένα, είχε εκραγεί μια βόμβα στην Πιάτσα Φοντάνα σκοτώνοντας 16 ανθρώπους.  Παράπλευρες απώλειες στην υπηρεσία της στατηγικής της έντασης. Μια καθαρή βρωμοδουλειά απ' τις συνήθεις λέρες, φασίστες και παρακρατικούς που φορτώνεται στους αναρχικούς. 

Ο Τζουζέπε (Πίνο) Πινέλλι αναρχικός εργάτης στους σιδηροδρόμους συλλαμβάνεται σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη όπως και πολλοί σύντροφοι του. Σχεδόν όλοι αφήνονται ελεύθεροι αλλά για τον Πινέλλι υπάρχει "ειδική" μεταχείρηση που απαιτεί  περισσότερες από 48 ώρες που ήταν ο μέγιστος χρόνος κράτησης. Κι ενώ η ανάκριση τραβούσε , τα μεσάνυχτα της 15ης με 16η Δεκέμβρη «αισθάνθηκε αδιαθεσία, πήγε κοντά σ' ένα παράθυρο να πάρει καθαρό αέρα κι έπεσε». Λίγες ώρες αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο.
Η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας μιλάει για αυτοκτονία. Τώρα ποιός πίστευε, πιστεύει και θα πιστεύει τις επίσημες εκδοχές της αστυνομίας είναι ένα άλλο θέμα...

Τριανταδυό χρόνια μετά, το 2001, δικαστήριο του Μιλάνο θα καταδικάσει τρεις φασιστες για τη βόμβα στην Πιάτσα Φοντάνα ενώ ένας τέταρτος παρακρατικός θα τη βγάλει καθαρή με τις πλάτες του κράτους.

Για την ιστορία του Πινέλλι γράφτηκαν διάφορα. 
 «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο, ας πούμε, αλλά και τραγούδια μεταξύ των οποίων η Μπαλάντα του αναρχικού Πινέλλι που εδώ το βάζω από μια δικιά μας μπάντα  τους Encardia:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου