25 Νοε 2011

Πυρ στην Αλαμάνα και φωτιά στον Γοργοπόταμο

Η τρενογέφυρα του Γοργοπόταμου φτιάχτηκε απ' τη γαλλική εταιρεία Batignoles το 1905 μαζί με όλη την υπόλοιπη γραμμή απ' τον Μπράλο ως το Λιανοκλάδι. 

Ένα χρόνο αργότερα, γίνονται τα εγκαίνια της, 


 και περνάει το πρώτο τρένο με κατεύθυνση τη Σαλονίκη:


Τρενογέφυρα στρατηγικότατης σημασίας στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο,   η γέφυρα του Γοργοπόταμου ανατινάχτηκε τρεις φορές. Το 1941 από Άγγλους που υποχωρούσαν, το 1942,  και το 1944 από τους φασίστες που την έκαναν μ' αλαφρά πηδηματάκια.  

Φασίστες επιθεωρούν τη γέφυρα μετά την πρώτη ανατίναξή της από Εγγλέζους το 1941


Σαν απόψε τα μεσάνυχτα λοιπόν , το 1942 σκάει στα τριγύρω ο Άρης μαζί με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, και κάτι άλλους.  

Έχουν αποφασίσει να την ανατινάξουν ώστε να μπλοκάρουν τον εφοδιασμό απ' τη θάλασσα,  των φασιστών του Ρόμελ που βρισκόταν στη Βόρεια Αφρική για να βοηθήσουν τους φίλους τους , τους Ιταλούς.

Καταλαμβάνουν διάφορα τμήματα της γέφυρας που τα φυλάνε Ιταλοί κι ένα χιλιόμετρο γραμμή στο βορά και στο νότο. Κάποιοι απ' τους κάτι άλλους -κάτι εγγλέζοι για την ακρίβεια- τοποθετούν στα σωστά σημεία το TιεNTί και γύρω στις 2 τα ξημερώματα της 26ης Νοέμβρη, όλα είναι έτοιμα για ν' αρχίσουν να μετράνε ανάποδα. 

3
2
και ... μπουμ!


Δυο μέρες μετά, θα ' ρθουν τ'  αντίποινα: Οι Ιταλοί θα εκτελέσουν μπροστά στη γκρεμισμένη γέφυρα 7 απ' τους 14 αντάρτες που βρισκόταν στις φυλακές της Λαμίας.

Ο τίτλος της ανάρτησης είναι στίχος απ' τους "Ήρωες" που έγραψε ο Στέφανος Βακάλης και τραγούδησε πρώτη η Μαρία Δημητριάδη. Ακολούθησε ο Πέτρος Πανδής  αλλά εδώ θα τ' ακούσουμε απ' τα Μεθυσμένα Ξωτικά σε μια γαμάτη διασκευή.
Απ' το άλμπουμ "Μεθυσμένα Ξωτικά"  που κυκλοφόρησε το 2007:



 υγ. Οι φωτογραφίες είναι δανεισμένες είναι απ' το gorgopotamosvillage. gr

4 σχόλια:

  1. ΓΑΜΑΤΟ...ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΘΗΡΙΟ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εις μνήμην του Καραλίβανου. Ποιός ήταν αυτός; Ένας από τους τελευταίους ληστές του Ολύμπου (σε στυλ Γιαγκούλα, Νταβέλη και πάει λέοντας), που το 1942 κυκλοφορούσε ακόμα πάνοπλος και με φουστανέλα, κλέβοντας αρνιά για να φάει. Στο βουνό είχε ανέβει μαζί με την κυρά του, γιατί κλεφτήκανε, νομίζω, επειδή δεν τον ήθελε ο πατέρας της.
    Τόνε βρήκε στις αρχές της αντίστασης ο Άρης και του ξηγήθηκε.
    Και ο Καραλίβανος τον ακολούθησε. Και λέει ο Γουντχάους (ο Εγγλέζος ελληνιστής πράκτορας της SOE) ή ο Μάγιερς (ο προϊστάμενος του Γουντχάους;) πως κατά την ανατίναξη του Γοργοπόταμου ο Καραλίβανος πέρναγε τα καλώδια μέσα από το ποτάμι, τσαλαβουτώντας σαν ιπποπόταμος.
    Ο Καραλίβανος βρέθηκε νεκρός, μαζί με την κυρά του, μετά από μια μάχη του Εμφυλίου. Κάτι σαν Μπόνι και Κλάιντ αλλά με φουστανέλα, δηλαδή.
    Αιωνία τους η μνήμη των Καραλιβαναίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον άκυρο αυτό για την κυρία Καραλίβανου.
    Αυτή πεθανε πέρυσι. Ναι, το 2010!
    Τηνε φοβήθηκε κι ο Χάρος, ρε συ!

    http://iteanet.blogspot.com/2011/04/blog-post_3025.html#axzz1gvm5LEPq

    ΑπάντησηΔιαγραφή