20 Ιουν 2011

Παρτίδα Κυνηγιού

[Είστε το ίδιο εθισμένοι με την εξουσία, όπως με το ωμό κρέας -György Konràd]


Το 1983 , έξι χρόνια πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου,  κυκλοφορεί η  Παρτίδα Κυνηγιού, μια από τις πολλές και γαμάτες συνεργασίες του Pierre Christin που γράφει τα σενάρια,  και του Enki Bilal,  που τα εικονογραφεί. Στην ουσία,  το συγκεκριμένο κόμικ είναι η οπτική των Bilal- Christin πάνω στην Οκτωβριανή Επανάσταση και την εξέλιξή της.

Ξεκινάει μ' ένα σοβιετικό τρένο που περνάει νυχτιάτικα απ' το χιονισμένο σταθμό του Czaszyn στην Πολωνία. Μέσα στο τρένο ταξιδεύει ο Vasili Aleksandrovič Čevčenko βετεράνος του Οκτώβρη που είναι και ο διοργανωτής της παρτίδας κυνηγιού  στην πολωνική επαρχία Krolòwka.


Οι συμμετέχοντες στην παρτίδα είναι παλιές καραβάνες,  ανακατεμένες με τα πολιτικά πράγματα στις χώρες του (τότε) ανατολικού μπλοκ.  Το τρένο κάνει διάφορες στάσεις μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό,


 
 ενώ στη διάρκεια του ταξιδιού, σκάνε κι άλλα ... απ' το παρελθόν:
 
 
 Ο μοναδικός γυναικείος χαρακτήρας, κλασική θηλυκιά φάτσα Μπιλάλ,  είναι η Vera Nikolaevna Tretiakova που εμφανίζεται σα φάντασμα στο τέλος του κόμικ να 'χει αγκαλιά τον σκοτωμένο Vassili.
 

Το κόμικ, επανακυκλοφόρησε το 1990 με ένα ακόμα κεφάλαιο που ξεκινάει με τα λόγια μιας Ρουμάνας:
 
[ Κάποτε, οι γιοί των ηγετών μας θα γίνουν οι ηγέτες των γιών μας... ] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου