27 Φεβ 2011

Short Sharp Shock(ed)

 Η Michelle Karen Johnston γεννήθηκε Φλεβάρη μήνα του 1962 στο Τέξας και ταξίδεψε με τη μαμά και τον αξιωματικό πατριό της στην Αμέρικα και την Ευρώπη. Γύρω στα 10 της και επειδή δε σήκωσε ο οργανισμός της τη στρατογκαυλίαση του πατριού, αποφάσισε να γυρίσει στο Ντάλας, στο μπαμπά της, μιας κι αυτός  την ενθάρρυνε  να ασχοληθεί με τη μουζίκ που στο τέλος τέλος ήτανε και το μεράκι της.

Αρχές έιτις η Μισέλ μετακόμισε στο Ώστιν που ήταν άρτιστ φρέντλυ πόλη, αλλά κι εκεί δεν τη χώραγε ο τόπος. Έτσι, αποφασίζει να πάει να ζήσει στις καταλήψεις του Σαν Φραντζίσκο και της Νέας Υόρκης. Ζει σε εγκαταλειμμένα κτίρια , ανακατεύεται με διάφορες χάρντκορ ροκ μπάντες  και μπερδεύεται στο καταληψιακό κίνημα της εποχής. Το 84 συλλαμβάνεται σε μια πορεία στο Σαν Φραντζίσκο  και στη συνέχεια την πάνε μια βόλτα ως το ψυχιατρείο. Γυρνάει στο Ντάλας όπου ζητάει τη βοήθεια της μαμάς. Αυτή πάλι , σαν καλή αμερικάνα τη στέλνει αδιάβαστη στο εκεί ψυχιατρείο. Παρανοϊκή σχιζοφρένεια λένε οι γιατροί και χρειάζεται επειγόντως σοκ θέραπυ για να γίνει σωστή , υγειής και παναπόλα, κανονική κοπέλα. 

Μετά τη "θεραπεία" αλλάζει και τ' όνομα της για να ταιριάζει με το νέο της λουκ. Michelle Shocked τη λένε απ' εδώ και μπρος κι επειδή δεν την παλεύει με τα Ρήγκαν κόλπα της εποχής, την κάνει για Άμστερνταμ και μετά για Ιταλία. [...]


 Η φωτογραφία παραδίπλα, είναι από τη σύλληψη της  και  μπήκε  στο εξώφυλλο του δεύτερου της άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1988. Ο τίτλος του είναι συνδυασμός του καινούριου ονόματος και του short sharp shock που πάει να πει "γρήγορη και αυστηρή τιμωρία" στη γλώσσα των φίλων του Παβλόφ.

Αν θυμάστε τη σκηνή απ' το κουρδιστό πορτοκάλι  που κρατάγανε με το ζόρι ανοιχτά  τα μάτια του πρωταγωνιστή, κάπως έτσι εφαρμόζεται αυτή η "θεραπεία".

Επειδή όμως πάει μακρυά η βαλίτσα με τα τούτα και με τα κείνα, το θέμα σήμερα είναι  δύο τραγουδάκια που 'χει  αυτό το άλμπουμ. 

Το πρώτο, είναι κατάδικο της. "If love was a train" είναι ο τίτλος του.
"Aν ήταν ο έρωτας  τρένο, θα μπούκαρα σ' ένα αργό..." :



Το δεύτερο, είναι της Jean Richie, μιας άλλης αμερικάνας φολκ τραγουδίστριας που θα τα πούμε στο μέλλον γι'αυτήνανε. 

 Η γραμμή Louisville & Nashville ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1850, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, στ' ανθρακωρυχεία του Κεντάκι. Για το Hazard Hollow  που  κοντά σ' αυτό  μεγάλωσε η Jean και που αργότερα σταμάτησε να πηγαίνει το τρένο έγραψε το τραγούδι "The L&N Don't Stop Here Anymore" . Εκτός απ' την ίδια το τραγούδησαν πολλές και διάφοροι. Εδώ όμως,  θα παίξει από τη Michelle:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου