20 Φεβ 2011

Νυχτερινά δρομολόγια 504 - 505 ( Μας τέλειωσαν κι αυτά...)

Όλα ξεκινήσανε το 1872 όταν ένας Βέλγος ονόματι Georges Nagelmackers ιδρύει την Compagnie des wagons-lits (CWL) που φτιάχνει τις πρώτες κλινάμαξες. Οι  κλινάμαξες γυροφέρνουν όλη την Ευρώπη και  μεταφέρουν κόσμους και κοσμάκηδες. Χαλαρώνουν κουρασμένους ταξιδιώτες, γοητεύουν κινηματογραφιστές, ποιητές, συγγραφείς, κομίστες και λοιπούς καλλιτέχνες και βεβαίως βεβαίως εξιτάρουν τους ερωτιάρηδες.

Η Lucile (Catherine Deneuve) και ο Antoine (Roger Van Hool) ταξιδεύουν σε κλινάμαξα,  

Από την ταινία La Chamade του Alain Cavalier που γυρίστηκε το 1968 και το σενάριο της  έρχεται απ' το μυθιστόρημα της Françoise Sagan με τον ίδιο τίτλο. 

και η κυρία Jeanne Moreau τραγουδάει Les wagons longs de lit:




Στα δικά μας τα μέρη, οι πρώτες κλινάμαξες εμφανίζονται το 1917  βολεύοντας  λαούς και κολωνάκια στις νυχτερινές μετακινήσεις τους. Σε μια πενταετία θα κλείνανε εκατό χρόνια λειτουργίας, αν συνέχιζαν να λειτουργούν...

Τα τελευταία μαντάτα λένε πως καταργούνται τα βαγονάκια-κρεβάτια,  μιας και ο  υπουργός και οι παρατρεχάμενοι ετούτου στο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  χεστήκανε για όσους δουλεύουν σ' αυτά και για τους χιλιάδες που τα χρησιμοποιούν. Γι' αυτό, αλλά κυρίως γιατί παν' απ' όλα η "εξυγίανση",  αποφάσισαν πως κι αυτά άχρηστα είναι. 

Λογικό μ' ακούγεται που το λένε οι συγκεκριμένοι . Άλλωστε οι ελληναράδες τεχνοκράτες  και οι πατσαβούρες του δελτίου των 8 σιγά μη την κάνουν με τρένο.  Καλού- κακού, θα 'χουνε έτοιμο κανένα ελικόπτερο... είπανε, λένε. 


ΥΓ. Περισσότερα και αναλυτικότερα μαντάτα στον επιβάτη και τα σιδηροδρομικά νέα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου