2 Ιαν 2011

Η τρενογέφυρα Maidenhead

Η τρενογέφυρα του Maidenhead, είναι μια από τις σπουδαιότερες γραμμές της Βρετανικής εταιρίας σιδηροδρόμων, της Great Western Railway, που διασχίζουν τον Τάμεση. 


 Πίσω από τούτη την κατασκευή βρίσκεται ο Isambard Kingdom Brunel που γεννήθηκε το 1806 και θεωρείται από τους σπουδαιότερους μηχανικούς του 19ου αιώνα. O τύπος, που ποζάρει με φόντο κάτι αλυσιδίτσες δίπλα, σχεδίασε τα τούνελ και τις γέφυρες που συνδέουν το Λονδίνο με τις νοτιοδυτικές περιοχές και την Ουαλία, αλλά και την σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει την Αγγλία από την ανατολή προς τη δύση και ενώνει το Λονδίνο με τα λιμάνια του Ατλαντικού. Το κορυφαίο όμως, ήτανε ο σταθμός του Paddington μια απίθανη σιδηροκατασκευή, σκανδαλώδης για τα χρόνια 'κείνα. 

Η τρενογέφυρα λοιπόν που έλεγα, τέλειωσε το 1838 αλλά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1839. Είναι φτιαγμένη με τουβλάκια και κάποιοι τη λένε χαϊδευτικά  Sounding Bridge επειδή όταν περνάει το τρένο και είσαι από κάτω, κάνει εντυπωσιακή ηχώ. 


Πέντε χρόνια αργότερα, ο William Turner ζωγράφος πρωτοπόρος , με τεχνικές που επηρέασαν τους Γάλλους εμπρεσιονιστές γενικότερα, ειδικότερα τον Monet, φτιάχνει τον πίνακα Rain, Steam and Speed - The Great Western Railway. 




Βρέχει στο Λονδίνο και ένας σιδηρόδρομος  διασχίζει ταχύτατα την Maidenhead. Με το ζόρι ξεχωρίζουν τα υπόλοιπα αντικείμενα, γιατί φυσικά όλη η δράση επικεντρώνεται στο τρένο. Με τούτο 'δω το έργο ο Turner αποκαλύπτει πόσο πολύ γοητεύεται απ' τα βιομηχανικά θέματα αλλά και πόσο γουστάρει τα τρένα. Αυτός είναι και ο λόγος που έφαγε μεγάλο κράξιμο από τους συντηρητικούρες συναδέλφους του, γιατί,  κατά τη γνώμη τους,  τα θέματα που διάλεγε δεν ήτανε "καλλιτεχνικά".